Dags att börja odla din egen chili?

Att odla sina egna grönsaker blir så mycket godare än de man köper i butik eller på gårdshandeln. En annan fördel med att odla sina egna är att du slipper få i dig alla bekämpningsmedel som finns på butikens grönsaker och frukt. Att odla grönsaker behöver inte vara alls svårt, utan vem som helst kan lyckas med de vanligaste grönsakerna och blommorna. Under de senaste åren har intresset för att odla chili ökat markant och nya sorter dyker upp på marknaden hela tiden. För många räcker det med en helt vanlig chili, medans andra vill kanske har mer exotiska och starkare chilis. Dessa chilis kan vara svårare att odla och är inget som lämpar sig för en nybörjare. Den vanliga chilin är svår att misslyckas med och då blir det roligare för nybörjaren.

Hur stark kan en chili vara?

En chilis styrka mäts på scoville-skalan och ju högre värde desto starkare är den. De tre vanligaste som vi hittar i våra butiker är Jalapeño, Serrano peppar och Habanero. En Jalapeño hamnar på mellan 2500-10000 på scoville-skalan, Serrano på 10000-25000 och Habaneron på hela 100000-350000. Dessa räcker för gott och väl för de allra flesta, men så finns det såklart endel som vill ha starkare och starkare. De chilis som ligger överst på listan kan jämföras med pepparsprayen som används av polisen.

Kan det vara farligt att äta starka chilis?

Att äta starka chilis är inte farligt i sig, men känsliga personer kan hamna i chock av riktigt starka chilis vilket kan innebära fara. Detta är dock sällsynt. Chilis är annars fulla av nyttigheter som är kända för att ha sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande egenskaper. Capsaicin som är det starka ämnet i chilis har enligt studier visat antibakteriella, anti-cancerframkallande och anti-diabetiska egenskaper.

Var kan jag köpa chilifröer?

allafroer.se hittar du ett stort utbud av chilifrön och många andra växter som kryddfröer och grönsaksfröer.