Hur du kan torka din egen ved

För de av oss som värmer med ved är det nu dags att börja förbereda våra vedhögar för de kommande vintermånaderna. Många av oss har huggit och spaltat vår egen ved eller fått den levererad från en lokal källa som heat.se. Att göra ved till torr ved är en viktig process som bidrar till att se till att veden brinner varmt och torrt och producerar mindre rök. Låt oss ta en titt på hur du kan göra din egen ved torr.

Det första steget för att härda din egen ved är att dela stockarna i mindre bitar. Detta gör att mer yta exponeras för luft, vilket påskyndar torkningsprocessen. När stockarna väl är delade måste de staplas på ett sätt som möjliggör ett bra luftflöde runt omkring dem. Att stapla stockarna i pyramidform är ett sätt att uppnå detta. Om du bor i ett fuktigt klimat kan du täcka vedstapeln med en presenning för att hålla fukten borta.

Nästa steg är att vänta. Beroende på vilken typ av trä du torkar kan det ta mellan 6 veckor och 6 månader innan träet har torkat ordentligt. Ha tålamod! När träet är torrt ska det förvaras på ett torrt ställe – helst inomhus – tills du är redo att använda det.

Slutsats

Att torka och härda sin egen ved kan tyckas vara en skrämmande uppgift, men det är faktiskt ganska enkelt. Genom att följa dessa få enkla steg kan du vara säker på att din björkved kommer att vara redo att brinna på vintern. Den kommer inte bara att brinna varmt och torrt, utan den kommer också att producera mindre rök – vilket ger en trevligare upplevelse för både dig och dina grannar!