Hur man smider, slipar och polerar en egen kniv

Knivar har funnits i århundraden och är fortfarande ett av de mest använda verktygen. Oavsett om du är jägare, fiskare, campare eller bara någon som gillar att vara förberedd är det en fantastisk känsla att ha en kniv som du gjort själv. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera processen att smida, slipa och polera en kniv. Vi kommer att gå igenom de material du behöver och ge några tips för att göra ditt projekt så lyckat som möjligt.

Att smida en kniv är inte så svårt som det kan verka. Du behöver några verktyg och slipmaterial, men med lite tålamod och övning kan du göra en vacker och funktionell kniv. Det första steget är att samla ihop dina material. Du behöver en smedja, ett städ, kol eller träkol, en hammare, tång, fil och sandpapper. Nästa steg är att värma upp din smedja. Detta kan göras med antingen kol eller träkol. När smedjan är tillräckligt varm placerar du stålet på amboset och börjar slå det i form med din hammare. Kom ihåg att använda en tång för att hantera det heta stålet!

När du hamrar ut bladformen vill du ha följande:

  • Knivbladet ska vara så symmetriskt som möjligt.
  • Du vill att bladet ska bli smalare mot kanten. Detta gör det lättare att slipa och ger ett vassare blad.
  • Fuller (blodspåret längs mitten av bladet) ger kniven extra styrka och stabilitet.

När du har smittat den grundläggande formen på din kniv är det dags att börja slipa den i form. Börja med ett sandpapper eller slipband för metall med grov kornstorlek och arbeta dig upp till ett finare. Se till att använda skyddsglasögon när du slipar! När du har slipat kniven till önskad form är det dags för polering. Detta kan göras antingen med ett handhållet roterande verktyg eller för hand med en bit läder och en polermassa.