Hur man väljer rätt ytterkläder för vandring

När det är dags att vandra kan det ibland vara svårt att veta hur mycket och vad man ska ha på sig, oavsett om det handlar om en dagsvandring eller en flerdagarstur. Kom ihåg att börja med din kroppstemperatur, har du en tendens att bli varm och svettas mycket när du är aktiv? Välj sedan de svalare alternativen.

En skaljacka är en tunn jacka utan egen isolering som kan bäras tillsammans med fleecejackor, baslager och andra mellanlager för att reglera värmen. Skaljackan är väderbeständig och kan med rätt tillbehör bäras i stort sett året runt. Om du letar efter en mångsidig jacka är en skaljacka ett bra val för dig.

Dunjackor tillverkas av ank- eller gåsfjädrar som försiktigt avlägsnats från fågeln. Fjädrarna behandlas sedan och sys in i jackans tyg. Dun är en utmärkt isolerare eftersom fjädrarna fångar upp värmen nära kroppen. Dunjackor är lätta och packbara, vilket gör dem idealiska för backpackingresor. De förlorar dock sin isolerande effekt när de blir våta, så dunjackor är inte idealiska för vandringar i regniga eller snöiga förhållanden.

Fleecejackor är tillverkade av syntetiska material som efterliknar ullens isolerande egenskaper. Fleece är lätt, snabbtorkande och andningsbar, vilket gör den till ett bra val för vandrare som tenderar att svettas mycket. Fleece finns också i olika vikter, så du kan välja rätt fleecejacka för de förhållanden du ska vandra under.

När du väljer ytterkläder för vandring är det viktigt att du tar hänsyn till din kroppstemperatur och de förhållanden som du ska vandra i. En skaljacka är ett mångsidigt alternativ som kan bäras året runt, medan en dunjacka håller dig varm i kalla förhållanden men inte isolerar när den är våt. En fleecejacka är ett bra val för vandrare som tenderar att svettas mycket, eftersom den är snabbtorkande och andningsbar. Oavsett vilken typ av jacka du väljer på Vindpinad.se, se till att den är bekväm och sitter bra så att du kan njuta av din vandring!