Oktoberfest – En traditionell tysk ölfest

Oktoberfesten eller Wiesn är en känd traditionell ölfestival i München, Bayern. Festen hålls i slutet av september varje år och anses idag vara den största folkfestivalen i världen, men det är också en festival som har spridits över hela världen. Nu är oktoberfestivaler överallt, och det kan vara en av de mest framgångsrika festivalerna i Tyskland. Att fixa din egen Oktoberfest har också blivit populärt, oavsett om det är hemma eller som en något annorlunda after-work eller arbetsfest.

Klädsel under Oktoberfest

För att skapa den rätta atmosfären klär sig damer i den traditionella dräkten drindl och män i lederhosen. Om du inte har detta i din garderob är det läge att skaffa innan oktoberfest drar igång. På Festbutikken.se finns ett stort utbud av maskeradkläder och oktoberfestkläder som passar just dig.

Ingen fest utan öl

Inför Oktoberfesten finns det alltid en speciell Oktoberfest-öl som bara kan bryggas av de lokala bryggerierna i München. Det finns totalt sex bryggerier i München; Spaten-Franziskaner, Augustiner, Paulaner, Hacker-Pschorr, Hofbräu och Löwenbräu. Några av dessa oktoberfestöl brukar dyka upp i Systembolagets tillfälliga sortiment i september, men i år kanske vi inte får se detta då Oktoberfest är inställt i München. Dessutom produceras dagens Oktoberfest -öl av många andra bryggerier långt utanför Tysklands gränser. På Systembolagets webbplats kan du läsa mer om två olika typer av oktoberfestöl, klassiskt Märzen och modernt festöl.

Så här festar du

Om du vill ha rätt Oktoberfest -atmosfär bör du fira Oktoberfest i ett tält, sittande på en bänk eller vid ett långbord. Den här gången passar partytältet i trädgården perfekt! Trängsel är en del av Oktoberfesten, så bjud in så många som möjligt att komma! På Münchens festområde reser de sex Münchenbryggerierna enorma tält år efter år. 15 mindre tält och 14 större som rymmer upp till 100 000 sittplatser.