Såhär säger lagen om en ergonomisk arbetsplats

Ergonomi inkluderar de fysiska, organisatoriska och psykologiska aspekterna av arbetsmiljön. När ergonomiska förbättringar görs i ett företag måste de påverka anställdas villkor såväl som tekniska och organisatoriska förhållanden. Även när man planerar lokalerna bör god ergonomi genomsyra design och inredning av lokaler och arbetsplatser. För att må bra och kunna visa bra kvalitet på jobbet måste det vara tillräckligt med variationer i både rörelser och belastning, samt möjlighet till återhämtning.

För att organisera arbetet så att det är bra för alla anställda kan det vara nödvändigt att överväga om kvinnor och män har samma möjligheter till olika arbetsbelastningar, och om det finns arbetare som behöver särskilda justeringar av sitt arbete. Organiseringen av arbetsinnehåll, arbetstid och löner påverkar också kroppens belastning i både positiva och negativa riktningar.

Risk för belastningsskada

Det finns ett nära samband mellan belastningsbesvär och arbetsmiljöförhållanden. Stressproblem är oftast relaterade till tyngdlyftning, repetitiva uppgifter, obekväma, ansträngande och stressande arbetsställningar och arbetsrörelser. Hög arbetstempo och tryck kommer i hög grad att främja utvecklingen av stresstörningar. Dålig syn kan också leda till stressiga jobb. Om de akustiska förhållandena i rummet inte är lämpliga för tal kan stämbanden utsättas för höga belastningar.

Påfrestande arbetsställningar

Människor kan utföra och uppta de flesta arbetsrörelser och hållningar utan att bli skadade av dem. Kroppen är född för träning och viktbärning. Så länge det förändras i träning och viktbärande och det finns en chans att återhämta sig, kommer kroppen att må bra. Vid arbete i kraftigt böjda, utsträckta eller vridna arbetsställningar ökar risken för obehag. Leder som bär belastningen när de böjs eller sträcks i största utsträckning är mer utsatta.

Enkel lösning?

Lösningen på dessa problem behöver inte alltid vara svår, utan väldigt mycket kan göras en ergonomisk stol eller ett ergonomisk tangentbord. På Ergocomfort.se kan du köpa allt du behöver för en mer ergonomisk arbetsplats.