Digital kalender vs. papperskalender

En kalender kommer i många olika former runt om i världen och har varit en grundsten för mänsklighetens framfart. Tidshållningen har sedan förhistorisk tid varit mycket viktigt och genom tiderna har det förekommit många olika typer av kalendrar. Under 1500-talet började den Gregorianska tidsräkningen att bli populär världen över och vi använder den fortfarande idag.

Idag förekommer kalendern i både pappersform och i digital form. Vilken form som passar dig bäst kan bara du svara på, då det är väldigt olika från person till person. Den klassiska papperskalendern har enligt många vissa fördelar jämför med den digitala kalendern som du exempelvis hittar i din telefon eller dator. Här nedan tar vi upp de fördelar som finns med papperskalendern.

Du blir mindre distraherad

När du tänker på fördelar med digitala kalendrar tänker man ofta på notifikationer och alarm som påminner dig om händelser. Det kan låta smidigt, men tänk efter hur många notifikationer du får på din telefon varje dag och hur ofta du egentligen bara sveper bort dem av ren instinkt.

Du kommer ihåg saker bättre

Du har säkerligen hört detta innan och det är faktiskt sant. När du skriver ner saker på papper kommer du ihåg dem bättre då hjärnan får jobba på högvarv när du fokuserar på att skriva med papper och penna. När du stimulerar hjärnan på detta sätt blir det alltså enklare att komma ihåg!

Du blir mindre stressad

Det finns vissa studier som visar att man blir mindre stressad när man skriver ner saker med hjälp av papper och penna. Det fungerar som en aktiv meditation som hjälper dig att sortera bort din röriga tankar till något klarare på papper. Det finns en anledning till att pappersjournaler ofta används inom stressterapi.

Hur byter jag till en papperskalender?

Att byta till en papperskalender är enkelt, men det kommer att kräva lite tid om du ska flytta över din fullpackade digitala kalender till pappersform. Detta kan däremot ge dig en bra överblick av vad som händer i ditt liv och du får möjligheten att rensa bland onödiga kalenderhändelser. Innan du byter helt kan det vara smart att testa i en månad och se hur det fungerar för dig. På så sätt får du lite försmak hur det fungerar i ditt arbetsflöde. Det finns kalendrar specifikt anpassade till olika ändamål. Ett exempel på detta kan vara en lärarkalender, familjekalender en helt vanlig väggkalender eller en personlig almanacka. Den här typen av kalendrar kan du hitta på kalenderspecialisten.se!