Doftljusen genom tiderna – En historia 2000 år tillbaka i tiden

Doftljus började dyka upp för ungefär 2000 år sedan, ungefär samtidigt som vanliga ljus. Sedan dess har doftljus utvecklats när det gäller ingredienser, dofter och tillverkningsprocesser. Idag finns det många naturliga och veganska doftljus i vårt hem, vilket inte existerat särskilt länge. För 2000 år sedan bestod ljusproduktionen endast av animaliskt fett, vilket var en restprodukt av djur. Det positiva med att använda animaliskt fett är att hela djuret kommer till användning och att inget slängs, men det finns såklart många problem med den här typen av ljus också. Ett problem för 2000 år sedan var att ljus av animaliska produkter luktade riktigt illa. De började av den anledningen lägga till olika dofter till ljusen för att dölja lukten av animaliskt fett, och löste därmed detta problem. Doftljus blev genast mycket populära och finns i många hushåll. Doftljus har alltid varit mycket populära, men sedan 1990 -talet har människors intresse ökat i snabb takt och dagens marknad är större än någonsin.

Tillverkningsprocessen för doftljus genomgått stora förändringar sedan den uppkom för 2000 år sedan och fler olika typer av produkter har använts i tillverkningsprocessen. Tyvärr är vissa av dessa produkter mycket skadliga för vår miljö och hälsa. Paraffin är en sådan produkt, härledd från dieselproduktion, vilket kommer att lämna en stort miljöpåverkan. Ljus av paraffin innehåller också cancerframkallande ämnen, vilket kan ha en allvarlig inverkan på vår hälsa. Å andra sidan är stearin en nedbrytbar produkt, men det är delvis tillverkat av animaliskt fett från djurhållningsindustrin, vilket har en betydande inverkan på miljön.

Fair Candles doftljus är helt naturliga, helt vegetariska och svensktillverkade ljus. Detta innebär att doftljusen inte innehåller stearin och paraffin, samt använder eteriska oljor av naturprodukter. Deras naturliga doftljus innehåller inga giftiga kemikalier, men ger hälsofördelar i form av luftrening och samvete, varje gång du tänder ett av deras ljus.