Hur tobaken kom till

När den italienska sjöman Christopher Columbus anlände till Karibien 1492 erbjöd Arawak-indianerna honom cigaretter. De torkar och skär tobaken, sveper den sedan i majsskal och röker den. Ett annat sätt att röka är att trycka in de skadade bladen i naturliga ihåliga rör som vass och sockerrör, som är en gammal tobak.

Förr i tiden var det mest populära sättet att röka tobak genom pipor, genom så kallat piptobak. Indianerna gjorde detta långt innan Columbus dök upp. Rör över 1000 år gamla har upptäckts i Mississippi-dalen i USA. Rökning är en viktig religiös ritual och en symbol för fred för indianer.

Indianerna använder tobak inte bara för rökning utan också för snus. Ramon Pane, en munk som besökte Columbus i USA 1490-talet, såg en indisk munk skjuta tobaksdamm genom näsan genom ett rör.

Nybyggarna i Karibien började odla tobak där. På 1600-talet började odlingen av tobak i kolonierna i Brasilien och Nordamerika. Det började först i Virginia, sedan i Maryland (idag namnet på tobakssorten) och nu i andra delar av USA.

Tobak passar mycket väl in i det så kallade merkantilistiska ekonomiska politiska systemet. Det betyder att kolonin har odlat råtobak, som transporteras till ursprungslandet för bearbetning. Genom råtobak och de torkade tobaksbladen kan man använda sig av det som kallas för rulltobak för att man ska själv kunna röka egenrullade cigaretter, som i dagsläget är fortfarande ganska populärt, även om det är en väldigt gammaldags metod att använda sig av när man röker.

Populärt förr i tiden med som finns kvar i dagsläget är cigarrer. Det är som en större cigarett som röks sakta och lite annorlunda till vanliga cigaretter. Detta då när man röker de så andas man inte ner röken i lungorna, utan man håller kvar röken i munnen en liten stund och låter smaken samt tobaken och nikotinet sätta sig, innan man andas ut. Bästa sättet att förvara cigarrer på är genom humidor. Humidor är en möbelpjäs som används för att cigarrerna inte ska torka ut och alltid ha den bästa smaken och bibehålla kvaliteten tills du ska röka de.

Fransk ambassadör vid namn nikotin

Tobak kom till Europa 1560-talet. Jean Nicot, den franska ambassadören i Lissabon, var en av de första som ägnade sig åt tobaksodling. Han tog också hem tobak och lärde franska domstolar hur man använder den.

Tobaksväxten, som bär hans namn, har det vetenskapliga namnet nikotin, och ämnet som orsakar förgiftning av rökare kallas nikotin.

Det första kända tillfället för tobak att nämnas i Sverige var i tullredovisningen från 1601. Det blev snabbt en stor import. I Sverige och andra länder har staten infört höga skatter och avgifter på tobak. Sverige var ett av de första länderna som monopoliserade tobakshandeln. Det hände 1641.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.