Hygrometer, ett enkelt instrument

En hygrometer är ett instrument som används av för att mäta luftfuktigheten i atmosfären. Det finns två huvudtyper av hygrometrar, psykrometrar och mekaniska.

Vad är luftfuktighet?

Luftfuktighet är mängden vattenånga i atmosfären på grund av kondens och avdunstning. Detta kan mätas i absolut fuktighet (en volymenhet vattenånga i luften) eller relativ fuktighet (förhållandet mellan luftfuktigheten i luften och den maximala luftfuktigheten som luften kan hålla). Det ger en obehaglig klibbig känsla i varmt väder och kan orsaka värmeutmattning. Det var det mest bekväma med en relativ luftfuktighet på 30 till 60%.

Hur funkar då hygrometern?

Hygrometern är det enklaste och vanligaste sättet att mäta luftfuktighet. Denna hygrometer använder två grundläggande typer av kvicksilvertermometrar. Den ena med en våtlampa och den andra med en torr glödlampa. Avdunstning av vatten på den våta lampan minskar temperaturavläsningen. Med andra ord är det svalare än en torr glödlampa.

Relativ luftfuktighet beräknas genom att jämföra avläsningarna med en beräkningstabell som jämför rumstemperaturen (temperaturen som ges av det torra ljuset) med temperaturskillnaden mellan de två termometrarna.

Är du i behov av en hygrometer?

Det finns många olika hygrometrar att välja mellan på marknaden, alla i olika prisklasser och modeller. Hos Brollz.se kan du enkelt hitta en hygrometer som passar just dig. Brollz.se har inte bara hygrometrar men även andra olika mätinstrument som laser termometrar och mycket mer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.