Naturligt vackra uteplatser med marksten av oregelbunden skiffer

Viktigt att tänka på när du lägger ett golv med oregelbundna skifferplattor

Oregelbunden skiffer, även kallad naturskiffer är en typ av sten som finns i många delar av världen. Den har därför ett brett spektrum av färger, bland annat grå, svarta, gröna och något rödare nyanser. Skifferplattor och skiffer i sig mycket hållbart naturligt material som kan hålla i många år med rätt skötsel.

Tänk på detta när du renoverar med oregelbundna skifferplattor

Det är också relativt lätt att rengöra och underhålla. Att lägga ett skiffergolv inomhus kräver en duktig hantverkare som använder rätt mängd fästmassa under plattorna så inte slutresultatet blir ojämnt och det sticker upp vassa kanter. Det kan även vara bra att tänka på att golv av oregelbunden skiffer inte är ett keramiskt klinkersgolv, som har jämna fogar eller följer en viss regelbundenhet. Det är dock denna naturliga form som gör skiffergolven populära och det används idag både inomhus samt utomhus allt oftare.

Hur du kan använda skifferkross i kombination med oregelbunden skiffer

Dessa används bland mycket som skiffertrappor, skiffermurar, men även som skiffermarksten på uteplatsen. Ibland bara som det är fördelat över hela uteplatsen och grovt sammanfogat. Men allt oftare kombinerat med en altan, vilket ger vackra övergångar av det mer regelbundna formerna, men det möter även det lite mer naturliga och oregelbundna vilket blir oerhört vackert.

Kombinera markplattor av skiffer med grönskande buskar och körsbärsträd

Skifferkross och olika grusblandningar har blivit allt mer populärt att lägga kring buskar eller träd utomhus men även för att mjuka av viss linjer när det läggs marksten. Vill du ha en yta som ser välordnad ut och ger en mer naturlig känsla då ska du välja oregelbunden skiffer i kombination med skifferkross där du har mer oregelbundna former. Du har säkert sett exempel från olika trädgårdsstilar exempelvis japanska som ofta har vackra körsbärsträd planterade i exempelvis skifferkross eller marmorkross och du kan få mer inspiration hos exempelvis Offerdalsskiffer.

Skiffergolv har flera fördelar jämfört med andra typer av golv. En fördel är att skiffer är relativt halksäkert, vilket gör det till ett bra val för områden där det finns risk för att halka, till exempel kök och badrum. Slutligen är skiffergolv lätta att rengöra och kräver förhållandevis lite underhåll, oftast bara en skifferolja eller skifferimpregnering.