Fotogenlampans historia (ca 1860-1900)

Fotogenlampor introducerades på 1860 -talet och på 1910 -talet hade de blivit standardbelysning för svenska hem och enklare och vackrare hem. Fotogenlampor representerar en stor förändring i många hem. Nu kan hela familjen samlas under samma ljuskälla och njuta av bra belysning. Dagarna kommer att bli längre eftersom du inte längre domineras av solljus. Tidiga fotogenlampor erbjöds ofta i bronsbaserade oljeglasbehållare i nyrenässansstil. På 1880-talet ersattes de av de så kallade oljefacken med höljen av smält zink eller korrugerad plåt. Majolika är en bly- eller tennkeramik som var mycket populär under nyrenässansen när vi ville återuppliva den gamla italienska renässanskeramiken. Mässing var mycket populärt igen på 1890 -talet och blev den mest populära designen mot sekelskiftet. Blåst glas för fotogenlampor blev populärt i slutet av 1800 -talet

Fotogenlampor på senare tid

För allmän belysning använde folk oljelampor fästa i taket ovanför matbordet. De kan ha olika mönster. De äldsta takmonterade fotogenlamporna är vanligtvis smidesjärn och har olje-glashus, mässingsbrännare och munblåsta eldstäder. Vid sekelskiftet fick de ofta mer genomarbetade mönster som vackert färdiga brons-oljehus med dekorationer, opalglas-skärmar och vackert färdiga kedjor. Bordslampor läggs till i det allmänna belysningssystemet, och det finns fotogenlampor som bas för väggmontering och fotogenlampor som kan bäras runt i huset. Under andra hälften av 1800 -talet kunde bordslampor tillverkas av porslin med en gyllene rokokodekoration. Dessa lampor är vanligtvis utrustade med dekorerade opalglas-koppar. Under andra hälften av 1800-talet blev också det så kallade ”månskenet” populärt. Denna modell har en hissanordning, vanligtvis med tonat glas med en grön eller rosa nyans.

Så, utan fotogenlampan hade vi nog inte varit där vi är idag med glöd- och LED-lampan, därför då man knappt ser av fotogenlampan i dagsläget skickar vi ut en salutkanon till den för att tacka fotogenlampan för att ha hjälpt oss dit vi är idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.